Grundtvigskirken 17/3 2017

Rundvisning Grundtvigskirken 17/3 2017


I rusk og lidt senere regn mødtes 29 deltagere i Grundvigs Kirke fredag den 17. marts 2017.

Vi var alle spændte på at se denne store smukke kirke. Vi ventede længe på, at vores guide skulle komme, men der skete intet. Så blev formanden hed om ørerne og måtte ud i regnen og ringe først til den omviser, vi havde en aftale med og dernæst til de mange numre, der var på tavlen uden for kirken. Den 8. svarede.


Det var kirkedegnene Thomas, der var på vej hen til kirken, fordi en kollega havde fortalt, at der stod en flok mennesker i kirken og så ud som de skulle på rundvisning.


Så kom den sødeste kirketjener Thomas og sagde, at hvis vi ville nøjes med ham, ville han gerne fortælle om og vise kirken frem. Og vi blev bestemt ikke snydt. Han vidste meget og var en god formidler.


Grundtvigs kirke er bygget til minde om præsten, digteren og folkeopdrageren Nikolaj Frederik Severin Grundtvig. Placeringen kunne lige så godt have været i Herning, Kolding eller Dybbøl Banke – også den gang blev jyderne snydt – kirken endte på toppen af det dengang ubebyggede Bispebjerg.. Grundstenen blev lagt den 8. september 1921, på Grundtvigs fødselsdag. Fem murere byggede tårnet, som blev indviet som midlertidig kirke i 1927. Vi blev placeret, der vor den midlertidige kirke, havde været og fik så hele kirkens historie. Det er en fantastisk kirke. Den er bygget i simple gule mursten, som var almuens og hverdagens byggemateriale. De indvendige mursten er ru – de er slebet mod hinanden for at få en silkeblød overflade, der reflektere lyset smukt. Søjlerne er bygget helt igennem og indeholder 30.000 sten. Kirken regnes som kulminationen af dansk murerarbejde og de unge murerlærlinge i dag, bliver helt stille, når de ser, hvor flot håndarbejde, der er lavet.   


Kirken er på størrelse med domkirken i København og har 1440 siddepladser. Tårnet, som vi var oppe i, er 49 m højt og står på en bakke 31 m over havet, så udsigten er så flot.. Den er 76 m lang og der er 22 m op til hvælvingerne. Det er et fantastisk smukt kirkerum, hvor det er murstenene, der pynter i kirken. Ingen altertavle og ingen malerier, det kan ikke forklares, hvor smukt der er, det skal opleves. Krypten under kirken er som en slags højskole, lige så stilren som hele kirken og rummet bliver brugt til arrangementer. Der er 2 orgler, det største orgel har en orgelpibe, der er 11 m lang og vejer 425 kg. Dette orgel bliver brugt, når brudepar går de 76 m ud gennem kirken til bryllupsmarchen.


 

Alle deltagere var meget begejstrede for dette besøg.


Da vi ikke kunne fylde holdet helt op, har vi umiddelbart ikke planer om at gentage besøget. Hvis der er nogen af jer, der har ønsker om at se denne pragtbygning, skal I give en tilbagemelding til Hanne Nygaard, og så vil vi forsøge at arrangere endnu en tur til efteråret.