Odsherred 27/8 2015

Vellykket BRS-tur til Odsherred 27/8 2015

Godt nok så vejrprofeternes forudsigelser ikke alt for lyse ud til torsdag morgen den 27. august, hvor i alt 70 deltagere mødtes foran Ballerup Rådhus for at tage busturen mod Odsherred, men vejret artede sig bedre, da vi nåede frem til Malergården.

Lidt regn prægede turen, og ved Munkholm-broen blev det tid til en opstrammer, forfriskningen blev indtaget i bussen.


I rolig tempo gik det mod Holbæk ad den gamle landevej forbi Lammefjorddæmningen og derefter i det bakkede terræn ad de små veje til Malergården i Plejerup, hvor museets personale ventede med kaffe og kage.


Vi blev delt op i to grupper, og vores guide Margrethe Gyvel gav os en glimrende beretning om stedet og historierne om familien Swane, der fra det beskyttede miljø i Hellerup før anden verdenskrig flyttede til husmandsstedet langt ud på landet, og stedet dannede siden rammen om Sigurd Swanes - og den talentfulde families - kunstneriske virksomhed.       


Gerda Swane og familien overdrog Malergården delvis testamentarisk til Odsherreds Kunstmuseum i 2004, og i 2005 åbnede man for publikum.


Mange dejlige billeder blev beundret i de hyggelige lokaler med de pragtfulde panoramaudsigter ud over Isefjorden til Tuse Næs og Hornsherred, lige som der var lejlighed til at gå en tur i haven.


Tidsplanen holdt, og lidt over tolv gik det ad de små veje i retning mod Nykøbing Sjælland over Sidinge dæmningen. Vi havde håbet at gøre holdt ved Ulkerup Skov for at se de kutteklædte skulpturer og den forladte landsby inde i skoven, men tiden var knap, så den oplevelse må vente til en anden gang.


Vi ankom planmæssig til Anneberg-samlingerne, og vejret viste sig fra den bedst tænkelige side i betragtning af årstiden, og der var god stemning ved bordene, hvor der blev serveret wienerschnitzel und alles!


Efter kaffen og kagen var der ”frit slag” med at se Hempels glassamling, Heerings glassamling og Lemvigh-Müllers porcelænssamling samt andre kunstværker i glas, og kl. 15.00 var det tid til at påbegynde hjemturen.


Ad hovedvejsnettet gik det planmæssig syd om Roskilde Fjord til Ballerup, og efter ankomsten til pladsen foran Ballerup Rådhus var det en fornøjelse - i hvert fald for mig - at ønske ”på gensyn” til alle turens deltagere, og det er bestyrelsens opfattelse, at sommerturen 2015 til Odsherred går over i historien som en succes. Tak til alle for en fin tur og en særlig tak til Lillian, der under vejs velforberedt fortalte om de lokaliteter, som vi passerede undervejs.