Sommertur 16/8 2016

Sommertur til Thorsvang samlermuseum og Geocenter Møns Klint 16/8 2016

Tirsdag den 16. august kl. 8.30 gik 70 morgenfriske seniorer om bord i en dobbeltdækkerbus fra Helsingør Turistfart og påbegyndt sommerturen til Thorsvang og Geocenter Møns Klint. Solen skinnede, og humøret var højt fra starten.


Vejen til Møn er godt nok lang og kedelig. Det er lige ud på motorvej. Ved Køge gjorde vores fantastiske guide Lillian opmærksom på, at vi kørte forbi en udgravning af en Vikingeborg, som ville være en besøg værd på et andet tidspunkt. På vejen derned sørgede Morten for, at vi fik rørt sangstemmerne med Carl Nielsens sang: Se dig ud en sommerdag. Der var desværre mange som ikke kendte denne sang, men Morten var en fin forsanger.


Første stop efter 1 ½ times kørsel var samlermuseet Thorsvang. Der var ikke mange af os, der havde hørt om dette, men hold da op, hvor var det et spændende sted. Da der ikke havde været nogen pause undervejs, kunne vi lige nå at væske ganen inden det spændende besøg. Mens vi sad i bussen blev vi budt velkommen af de frivillige medarbejdere, som fortalte om steder. Henrik Hjortkær er manden, som har samlet alt, hvad der var i museet. Museet er indrettet i en gammel fabriksbygning. Her var der virkelig tale om et oplevelsesparadis.

Museet rummer et utal af gamle butikker og værksteder, der alle er fyldt til randen med sjove og spændende varer fra en svunden tid. I købmandsbutikken kunne man købe mønske produkter, honning, bolsjer, ost, spegepølser og meget mere. I den gamle biograf snurrer filmspolerne, i den gamle skolestue kan man læse ABC fra de gamle pulte.

Vi besøgte også bagerbutikken, slagteren, hælebaren, Radio Lind, Stege Materialhandel, Kongestuen, uniformsamlingen og ikke at forglemme porcelænsbutikken og isenkræmmeren og en gamle smedje. Vi oplevede en helt unik oplevelse/forestilling i den gamle bunker fra 2. verdenskrig. Forestillingen varede ca. 9 minutter og der var lys, lyd, sang, musik, billeder og gamle effekter i en enestående blanding. Hårene rejser sig, det kriller ned ad ryggen – det skal simpelthen opleves. Der kan opleves særlige indslag fra mønske episoder under 2. verdenskrig, der ikke tidligere har været offentliggjort.

På det grønne areal uden for museet er gamle kolonihavehuse genskabt, ikke to er ens – alle håndbyggede og med små hegn og flagstænger omkring.

Et automobil- og maskinværksted med gamle veteranbiler kunne også opleves. Et tømrer-/snedkerværksted, en elinstallatørforretning og en legetøjsbutik er nogle af de nye butikker og værksteder der er skudt op på Thorsvang. Og ikke at forglemme ”Byrådssalen”, der knejser stolt bag den gamle skolestue.

Det var en stor oplevelse faktisk havde vi alt for lidt tid. Mange af vores deltagere tilkendegav, at her måtte de ned igen.


Frokosten blev også indtaget på Thorsvang i Palmehaven. Menuen var gammeldags kyllingesteg med god sovs og nye danske kartofler og agurkesalat og citronfromage. Fadene gik rundt 3 gange, så det er helt sikkert at alle blev mætte.


Så kørte vi videre fra Stege på tværs over Møn. Det var til gengæld en meget smuk vej og her fortalte Lillian om alle de spændende kirker og seværdigheder vi passerede undervejs og som man bliver nødt til at tage tilbage for at se.

Næste stop var Geocenter Møns Klint. Her blev vi delt i 3 hold og 3 meget engagerede guider fortalte om Danmarks vildeste natur på Møns klint. En utrolig spændende bygning, der rummede et oplevelsescenter for hele familien, som fortæller den spændende historie om Danmarks geologiske fødsel. Der var interaktive udstillinger, gamle fossiler og vi så, hvordan undergrunden arbejder, så der sker skred på klinten. Også her var tiden for knap.

Vi nåede ikke ned af de 504 trappetrin, men der er anlagt en 267 meter lang træbelagt sti til udsigtspunktet Freuchens Pynt, så alle kan tage del i en af Danmarks og verdens største naturoplevelser, Møns Klint.


Vi sluttede af i cafe Sommerspiret med kaffe og lagkage og så gik turen hjemad mod Ballerup, hvor vi landede kl. 18.30. Tak til alle for en dejlig tur med højt humør.