Helsingør 23/10 2014

Tur til Helsingør 23/10 2014

Da BRS gæstede Helsingørs topseværdigheder.


Torsdag den 23. oktober var dagen, hvor 82 medlemmer af Ballerup Rådhus Seniorklub tog til Helsingør for - om formiddagen - at besøge Kronborg. Efter frokosten i Helsingør Golfklub rundede vi dagen af med et besøg i Museet for Søfart.


I Helsingør Turisttrafiks elegante dobbeltdækker, med starttidspunkt kl. 09.30 præcis, gik det ad motorvejsnettet mod Hamlets by.


Vi var i god tid, så der blev rig mulighed for at opleve Kronborgs historiske ydre under spadsererturen fra P-pladsen, og til vi stod i slotsgården.


Vore to guider berettede beredvilligt og begejstret om slottets store betydning for det danske samfund, da indtægterne fra øresundstolden i sin tid var en væsentlig indtægtskilde for såvel kongehuset som det danske samfund i øvrigt.


Vi så og hørte om de kongelige gemakker, lyttede til anekdoterne om regenternes og hoffets gøren og laden, specielt ved festlige lejligheder, der i overdådighed trodser en hver beskrivelse sammenlignet med nutidens normer.


Vi oplevede dansesalen, hørte om gobelinerne, lyttede til guidens beretning om datidens opfattelse af hygiejne - eller mangel på samme. Vi trak på smilebåndet over beretningerne om de sanitære forhold, som datidens elite levede under, og undrende tænkte: ”Hvordan var mon ikke dagligdagen for fattigfolk?”


Slotskirken, som overlevede alle brande og krige, blev besøgt, og vi sluttede i kasematterne, hvor vi ”hilste” på Holger Danske, som jo passer på os og træder i karakter, hvis ”landet stander i våde”.


Frokosten indtog vi i Helsingør Golfklubs lyse og venlige omgivelser i restaurant  Hos Poul, hvor køkkenet havde kreeret en fin og veltillavet buffet med mange retter afsluttende med kaffe og kanelstang.


Med bussen som transportmiddel kørte vi til Danmarks nye maritime museum, som for få år siden - med kreative mennesker fra Bjarne Ingels Group i spidsen - opførtes i tilslutning til Helsingør Skibsværfts gamle tørdok.


Da museet havde ”loft” på 30 personer pr. hold, og da man den pågældende dag blot disponerede over to guider, var et antal BRS’ere nødsaget til - ved selvstudium - at popleve museet. Det kan absolut anbefales at besøge Museet for Søfart, som er i verdensklasse.


BRS’erne på de guidede hold havde en stor oplevelse med overflod af informationer om ”livet på søen” med historier, der hver især relaterede til fortiden, men jeg er vis på, at også vi ”enegængere” havde stor fornøjelse af besøget.


Godt trætte af dagens indtryk - og god forplejning - sluttede dagen med en behagelig bustur tilbage til pladsen foran Ballerup Rådhus, og det er indtrykket, at Ballerup Rådhus Seniorklub atter kan rose sig af et succesfuldt arrangement.


På gensyn ønsker bestyrelsen til næste arrangement, der er Nytårskuren, som finder sted i Reeh’s Baghus tirsdag den 13. januar 2015, og sådan oplevede jeg Helsingør-turen med de kære kolleger.


På hjertelig gensyn til fremtidige BRS-arrangementer fra Conrad van Acker.